یك كارشناس مسكن اعلام كرد؛

وضعیت ساخت مسکن مطلوب نمی باشد

وضعیت ساخت مسکن مطلوب نمی باشد

به گزارش پلات، کارشناس مسکن اظهار داشت: وضعیت ساخت مسکن در کشور مطلوب نمی باشد و مسکن بعنوان یک متولی اصلی در تورم اقتصادی به حساب می آید.



به گزارش پلات به نقل از مهر، یکی از وعده های انتخاباتی سیدابراهیم رئیسی ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی طی ۴ سال ابتدایی دولت بود که در ابتدا اجرای این وعده انتخاباتی موانع و چالش هایی پیش روی دولت قرار گرفت. برخی موانع با برنامه ریزی های مناسب هموار شد اما تأمین منبع مالی با عنایت به بودجه محدود دولت اساسا کار دولت سیزدهم را دشوار کرده است.
به منظور تأمین بخشی از منابع مالی طرح نهضت ملی مسکن، در ماه اخیر صندوق توسعه ملی در نشستی که با حضور معاون اول رئیس جمهوری و سایر مسؤلان در رابطه با بخش مسکن برگزار شده پیشنهاد دادند در برابر دریافت حواله های نفتی ۲ میلیارد دلار در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار دهد.
تخصیص ۲ میلیارد دلار منابع ارزی در جهت اجرای طرح نهضت ملی مسکن
مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی ماه اخیر (۶ مهر) از تخصیص ۲ میلیارد دلار منابع ارزی برای تکمیل طرح های نهضت ملی مسکن اطلاع داد و اظهار داشت: رقم ۲ میلیارد دلار از محل تهاتر نفت و منابع صندوق ملی تخصیص پیدا می کند. یکی از اشکالات اجرای طرح نهضت ملی مسکن تخصیص منابع مالی بود که مجوزی از جانب رهبر معظم انقلاب دریافت کردیم تا از ظرفیتهای موجود تهاتر نفت و صندوق ملی در این خصوص استفاده نماییم.
پس از صدور مجوز مقام معظم رهبری برای اختصاص دو میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی به نهضت ملی مسکن، فرآیند اداری این تخصیص شروع شد و الان بنا به اظهار نظر عضو هیأت عامل این صندوق، در انتظار اراده وزارت نفت برای اعلام زمان تبدیل حواله های نفتی به منابع مالی است.
وعده درست اما روش اشتباه
عده ای از کارشناسان، هدف گذاری ساخت سالانه یک میلیون مسکن را نه تنها شدنی بلکه حداقل نیاز دانسته و مشکل را در راهبرد انتخاب شده توسط دولت می دانند و اعلام می کنند دولت به جای آنکه دنبال مقصر وضعیت موجود باشد باید به وعده انتخاباتی ساخت واحدهای مسکونی به درستی انجام دهد.
اما از طرفی به این نکته پی خواهیم برد که رئیس جمهور کشورمان وعده انتخاباتی خویش را فراموش نکرده و همچنان نسبت به آن پایبند است و در جریان تحویل برنامه هفتم به مجلس، در مورد ساخت مسکن در کشور بیان نمود: «برخی در سخنان خود می گویند شما قول داده اید سالی یک میلیون واحد مسکن بسازید. من در پاسخ عرض می کنم سالی یک میلیون مسکن نیاز کشور است؛ آنهایی هم که سالهای قبل هم مسکن نساخته اند باید پاسخگو باشند. حداکثر سالی ۲۵۰ هزار واحد شهری و روستایی ساخته شده است.»
وی افزود: «این یک میلیون هم نیاز کشور، هم مصوبه قانونی مجلس و هم وعده ای است که ما دادیم و به دنبال اجرای آن هم هستیم.»
از سخنان رئیس جمهور چنین بر می آید که وی به دنبال عملیاتی کردن وعده انتخاباتی خود است اما عملکرد ضعیف طرح نهضت ملی مسکن سبب شده برخی دولت مردان به جای صدمه شناسی این مسئله فرار به جلو داشته باشند.
در نهایت از دولتمردان کابینه سیزدهم انتظار می رود به جای آنکه توپ را در زمین دولت های پیشین بیاندازند و به دنبال مسائل حاشیه ای باشند؛ مانند شخص رئیس جمهور بر وعده ساخت ۴ میلیون پای بند بوده و با تغییر راهبرد برای برآورده کردن این نیاز کشور، اقدام نمایند.
وضعیت مسکن کشور مطلوب نیست
مجید گودرزی کارشناس مسکن در گفتگو با خبرگزاری مهر، ضمن اشاره به این که وضعیت مسکن در کشور مطلوب نمی باشد، اظهار داشت: مسکن بعنوان یک عامل پمپاژ تورم در کشور تبدیل گشته و سهم زیادی از تورم کشور را نسبت به خود درگیری کرده و هم اکنون بازار مسکن حدود ۸۶ درصد تورم دارد و تورم عمومی اقتصاد حدود ۳۸ درصد می باشد که با عنایت به چنین آماری، مشخص است که بخش قابل اهمیت اقتصاد عمومی کشور"مسکن" است.
این کارشناس مسکن در ادامه تصریح کرد: البته باید به این مورد اشاره نمود که وعده انتخاباتی رئیس جمهور به جا بود و ۴ میلیون واحد مسکونی اساسا نیاز کشور است. البته اجرای چنین ابر پروژه ملی نیازمند راهکارهای مناسب از جانب تمامی کابینه های دولت می باشد و انتخاب مهرداد بذرپاش بعنوان وزیر جوان راه و شهرسازی بعضی از موانع را در این راه هموار کرد اما تأمین منبع مالی با عنایت به بودجه محدود دولت کار دشواری خواهد بود.
وی اضافه کرد: کمبود مسکن در کشور به وضوح مشخص است، اما با عنایت به رهاشدگی قیمت گذاری مسکن در بازار سبب می شود تا بانکها رقبتی به اعطای تسهیلات مسکن ندارد. البته چنین روندی برای آنها طبیعی است تا وقتی که قانون جدی برای بانکها ابلاغ و اجرا نشود به دست دلالی و پروژه های تجاری روی می آورند. خیلی از بانکهای موجود کشور در سال ۱۴۰۰ تعداد قابل توجهی واحدهای مسکونی خریداری کردند و امروزه علاقمند به افزایش قیمت مسکن در بازار هستند تا قیمت واحدهای مسکونی موسسه هایشان در مقابل صعودی شود.
گودرزی در انتها تصریح کرد: ساخت مسکن باید متناسب با رشد جمعیت باشد یکی از مسلمات مدیریت شهری است، اما شیوه ساخت در نتیجه کار تعیین کننده است. بلند مرتبه سازی، قراردادهای سه جانبه و این شیوه از دخالت دولت عامل اصلی در شکست طرح نهضت ملی مسکن تابحال بوده و اگر تا کنون نهضت ملی مسکن نتوانسته گره ای از مشکلات حوزه مسکن را حل کند؛ دلیلش شیوه اشتباهی است که مسؤلان در پیش گرفتند است.
به گزارش پلات به نقل از مهر، خیلی از کارشناسان مسکن مبحث اصلاح شیوه ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی را بارها به دولت سیزدهم اطلاع دادند. راه اصلی عرضه و شکست انحصار زمین است. با عنایت به نظر کارشناسان این تعداد واحد، عددی حداقلی برای نیاز کشور به حساب می آید و دولت موظف است برای برون رفت کشور از ابرچالش مسکن، رویکرد مداخلاتی صحیحی را که همان عرضه زمین است در دستور کار خود قرار دهد.
دولت باید با مکانیزم های جدی به بانکها تذکر دهد
فعالیت بانکها در تمام کشورها مختص به فعالیتهای مالی است، اما به دنبال بحران های اقتصادی ایران طی چند سال گذشته، بانکها برای پیشگیری از ناترازی خود و فراهم کردن منابع سود سپرده گذاران، به سرمایه گذاری در بازار ملک روی آورده اند. نگاهی که در افزایش قیمت مسکن دخیل بوده است.
با انباشت این خانه های خالی در دست بانک ها، می توانند کنترل قیمت مسکن را تا حدودی در دست بگیرند و برای افزایش سرمایه خود یا امتناع از فروش آنها قیمتی فراتر از ارزش واقعی برای املاک تحت سیطره خود قائل شوند که در نهایت می تواند قیمت مسکن را در مناطق مختلف با افزایش مواجه کند. دولت باید برای سامان دهی و پیشگیری از ورود بانکها به بازار مسکن قوانین جدی تصویب و ابلاغ کند تا بازار مسکن و کالای مصرفی مردم در دست سوداگران و دلالان نباشید.


منبع:

1402/09/04
14:09:44
5.0 / 5
351
تگهای خبر: بازار مسكن , پروژه , تورم , خانه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
پلات