بیم و امیدهای یك پروژه ملی در لرستان؛

معطلی طرح نهضت ملی پشت باجه بانک ها

معطلی طرح نهضت ملی پشت باجه بانک ها

پلات: برخی واحدهای طرح نهضت ملی مسکن به مرحله بهره برداری رسیده؛ اما همچنان پروژه های جدید معطل همکاری بانکها و تامین زمین مانده است؛ موضوعی که مسئولان از پیگیری برای رفع آن خبر می دهند.



خبرگزاری مهر - گروه استان ها: «امیدوار به خانه دارشدن»؛ این کلیدواژه همه صحبت هایی است که متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن روی زبان می آورند و اما در نگاه شأن تنها چیزی که دیده می شوند بیم و امید تحقق وعده های متولیان است.
زوج جوانی که مدت هاست در سامانه مربوط به این طرح ثبت نام کرده اند می گویند: «فعلاً خبری نیست!»؛ جمله را با آه و نگرانی به زبان می آورند. هم دلگرم اند که بالاخره دولت - دیر یا زود - طرح خودرا به نتیجه می رساند؛ هم نگران روند طولانی راه اندازی واحدهای مسکونی هستند که هنوز روی زمین اثری از آنها نیست.
طرح «نهضت ملی مسکن» را می توان مهم ترین برنامه دولت سیزدهم در عرصه تامین مسکن و تعادل بخشی به بازار آن دانست. مطابق آخرین آمار اعلام شده از طرف وزارت راه و شهرسازی هم اکنون بیش از یک میلیون و ۷۵۹ هزار واحد نهضت ملی مسکن در سراسر کشور درحال اجراست. این تعداد واحد مسکونی در قالب مسکن روستایی، مسکن شهری، زمینهای تک طبقه واگذار شده به متقاضیان واجد شرایط، تکمیل حدود یک صد هزار واحد مسکن مهر، تولید مسکن و نوسازی در بافت فرسوده و خود مالکی در سراسر کشور اجرائی شده است.

برای راه اندازی این واحدهای مسکونی تا حالا ۵۰ هزار هکتار زمین در قالب الحاق به محدوده های شهری و شهرک های جدید تامین شده است.
علاوه بر واحدهای در دست اجرا، قسمتی از پروژه های مربوط به این حوزه به مرحله افتتاح رسیده است. نگفته نماند که قسمتی از واحدهای بهره برداری شده مربوط به پروژه های نیمه تمام مسکن مهر و حوزه بازآفرینی شهری است.
به عنوان مثال در هفته دولت سال جاری با حضور رییس جمهوری ۱۰۰ هزار واحد به بهره برداری رسید که از این تعداد سهم لرستان دو هزار و ۲۷۷ واحد مسکونی بود. این تعداد شامل ۳۶۰ واحد مسکن مهر، ۶۰ واحد بازآفرینی شهری، هزار و ۷۱۰ مسکن روستایی و ۱۴۷ واحد خود مالکی بوده که ۱۳ هزار میلیاردریال اعتبار از محل سهم آورده، تسهیلات بانکی و یارانه دولتی برای ساخت آن هزینه شده است.
اما تسهیل و تسریع در اجرا و تکمیل پروژه های جدید نهضت ملی مسکن همچنان با موانعی مواجه می باشد. در صدر این مشکلات مسئله «منابع مالی» و «تأمین زمین» را می توان دید که ماه هاست در سخنان مسئولان مختلف یاد شده قرار می گیرد.

مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی در آخرین اظهارنظر خود از اختصاص ۲ میلیارد دلار منابع ارزی برای تکمیل طرح های نهضت ملی مسکن آگاهی داده و گفته است: «یکی از مشکلات اجرای طرح نهضت ملی مسکن اختصاص منابع مالی بود که مجوزی از طرف رهبر معظم انقلاب گرفتن کردیم تا از ظرفیتهای موجود تهاتر نفت و صندوق ملی در این جهت استفاده نمائیم. با موافقت و اجرای این مجوز با تزریق منابع مالی به پروژه ای نهضت ملی مسکن جانی باردیگر گرفت و اکنون در مرحله درنوردیدن روند اداری است.»
تأیید ۴۲ هزار متقاضی نهضت ملی مسکن در لرستان
به رغم خبر امیدوارکننده وزیر همچنان در لرستان موانع پیش روی این طرح ملی متقاضیان را سرگردان کرده است. حمیدرضا عبدالهی سرپرست معاونت مسکن و بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی لرستان آخرین وضعیت اجرای این طرح در استان را تشریح کرده و به مهر می گوید: اقدامات مربوط به طرح نهضت ملی مسکن در چهار حوزه مسکن حمایتی، مسکن روستایی، بازآفرینی و بافت فرسوده شهری و تولید مسکن بصورت خود مالک در دستور کار است.
وی با اعلان اینکه ۴۹ هزار و ۷۰۰ واحد سهم لرستان در قالب مسکن حمایتی است، ادامه می دهد: ۲۸ هزار واحد سهم تولید مسکن روستایی، ۲۲ هزار واحد سهم تولید مسکن خود مالک و ۱۶ هزار و ۶۰۰ واحد تولید مسکن در عرصه بازآفرینی است، این برنامه برای چهار سال در استان تدوین شده است.
سرپرست معاونت مسکن و بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی لرستان، اضافه می کند: مجموع این آمار ۱۱۶ هزار واحد است.

عبدالهی با اعلان اینکه حدود ۱۶۰ هزار نفر در سامانه نهضت ملی مسکن در استان ثبت نام کرده اند، می گوید: شرایط حدود ۴۲ هزار نفر در شهرهای استان بررسی و تأیید شده است.
در همه شهرها با مشکل تامین زمین مواجه هستیم
وی در ادامه با اشاره به این که برای این ۴۲ هزار متقاضی، حدود هزار و ۲۰۰ هکتار زمین موردنیاز است، یادآور می شود: تا کنون ۲۵۶ هکتار از این مقدار تامین شده و اراضی درحال ساخت هستند.
این مسئول در اداره کل راه و شهرسازی لرستان با تکیه بر این که مجموع واحدهای درحال ساخت در این زمینه حدود ۱۱ هزار واحد است، ادامه می دهد: ما برای مانده متقاضیانی که در سطح استان تأیید شده اند، متأسفانه زمین مناسب برای ساخت نداریم، اقداماتی انجام شده، درحال رایزنی هستیم و اراضی الحاق شده است.
عبدالهی می گوید: به علت این که اراضی استان لرستان یا کوهستانی بوده و امکان سکونت ندارند، یا هزینه های آماده سازی آنها بالا است و یا اراضی کشاورزی هستند و امکان تغییر کاربری آنها برمبنای قانون وجود ندارد، در بحث تامین زمین با مشکل مواجه هستیم و این امر سبب به تأخیر افتادن تامین زمین موردنیاز برای ساخت واحدها شده است.
وی در ادامه سخنان خود با تکیه بر این که در تمام شهرهای استان با مشکل تامین زمین مواجه هستیم، می گوید: در شهر خرم آباد برای ۱۷ درصد متقاضیان توانسته ایم زمین تامین نماییم.
بانک ها برای پرداخت تسهیلات دغدغه ای ندارند
سرپرست معاونت مسکن و بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی لرستان توضیح می دهد: در شهر بروجرد برای ۳۴ درصد متقاضیان، در شهر دورود برای ۱۸ درصد از متقاضیان و در شهر ازنا برای ۲۴ درصد از متقاضیان توانسته ایم زمین تامین نماییم، در شهر الیگودرز و کوهدشت تامین زمین هنوز صفر است، در پلدختر برای ۱۹ درصد متقاضیان زمین تامین شده، در نورآباد برای ۱۲ درصد و در الشتر برای یک درصد از متقاضیان زمین تامین شده است.

وی جمع بندی می کند و می گوید: میانگین تامین زمین در لرستان حدود ۱۸ درصد برای متقاضیان است.
در لرستان به دلیلهای گوناگون بانکها همکاری ندارند و لرستان دراین زمینه از سرجمع کشوری بسیار عقب است
عبدالهی معتقد است: بحث تامین زمین بجای خودش در استان درحال پیگیری است، اما آن چه که مهم بوده و استانهای دیگر در این زمینه پیشرو هستند، بحث پرداخت تسهیلات بانکی است که متأسفانه در لرستان به دلیلهای گوناگون بانکها همکاری ندارند و لرستان دراین زمینه از سرجمع کشوری بسیار عقب است.
سرپرست معاونت مسکن و بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی لرستان با اعلان اینکه در عرصه خود مالکی که متقاضی اصلاً امکاناتی از دولت نمی خواهد و فقط تسهیلات برای ساخت می خواهد متأسفانه همکاری از طرف بانکها صورت نمی گیرد، ادامه می دهد: با وجود معرفی متقاضیان از طرف راه و شهرسازی استان، بانکها متأسفانه اقدام خاصی انجام نداده اند و این امر چالش برانگیز است، با وجود تأکیدات رییس جمهور در شورای مسکن در امتداد پرداخت تسهیلات از طرف بانک ها، بنظر می رسد که بانکها دغدغه لازم را دراین رابطه ندارند.
۱۱ هزار واحد درحال ساخت است
عبدالهی البته از وضعیت ساخت برخی واحدها هم می گوید. «از ۱۱ هزار واحد درحال ساخت در استان، حدود دو هزار واحد در مراحل خوبی است و بالای ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند و از پروژه های باقی مانده بطور مثال مسکن مهر هستند که در سنوات قبل رها شده و حالا در دستور کار قرار گرفته اند؛ پروژه هایی مانند ۷۱۵ واحدی خرم آباد، ۲۶۰ واحدی بروجرد و…که در قالب نهضت ملی مسکن درحال ساخت هستند.»
وی ادامه می دهد: مابقی واحدها در مراحل خاک برداری هستند و پیشرفت آنها بین ۱۰ تا ۱۵ درصد هستند.
سرپرست معاونت مسکن و بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی لرستان در ادامه سخنان خود با اعلان اینکه برای تامین زمین اراضی را شناسایی کرده ایم، همچون اراضی ارتش، یادآور می شود: با مالکین وارد رایزنی شده ایم، مالکین سهم و درصدی را مشخص کرده اند، توافقات در حال انجام می باشد تا در شهرهایی که مشکل زمین داریم، مشکل رفع گردد، امیدواریم این همکاری صورت گیرد تا این توافق را به نتیجه برسانیم.

این اظهارات حمیدرضا عبدالهی سرپرست معاونت مسکن و بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی لرستان به عنوان متولی میدانی پیگیری این طرح در صورتی است که احمدرضا دالوند معاون عمرانی استانداری لرستان در گفتگو با خبرنگار مهر از امیدواری هایش برای به نتیجه رسیدن طرح نهضت ملی مسکن در لرستان، به عنوان یکی از مهم ترین برنامه های دولت سیزدهم می گوید.
وی با اعلان اینکه بیشترین هزینه هر خانوار مربوط به حوزه مسکن می باشد، ادامه می دهد: اگر این هزینه از روی دوش خانواده ها برداشته شود در بحث توانمندسازی خانواده ها خیلی می تواند اثرگذار باشد.
معاون عمرانی استانداری لرستان در ادامه سخنان خود با تکیه بر این که در این جهت بمحض اعلام این طرح از طرف دولت و باز شدن سایت ثبت نام دراین زمینه، ساخت ۱۱۶ هزار واحد مسکن برای لرستان در نظر گرفته شد، اضافه می کند: تا کنون نزدیک به ۴۰ هزار متقاضی شرایط دریافت این واحدهای مسکونی را در استان گرفتن کرده اند و در گام اول برای این ساخت واحدهای مسکونی این ۴۰ هزار نفر برنامه ریزی انجام شده است.
هزار و ۶۰۰ هکتار زمین نیاز است
وی در ادامه به مشکلات بر سر راه ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن در لرستان اشاره کرده و حرف راه و شهرسازی را تکرار می کند: «یکی از چالش های جدی دراین رابطه، بحث تامین زمین در استان است.»
معاون عمرانی استانداری لرستان با اعلان اینکه با عنایت به ابلاغیه جدید طرح جوانی جمعیت، زمین موردنیاز در استان، نزدیک به هزار و ۶۰۰ هکتار است، می گوید: این میزان زمین برای ساخت سهمیه ای که طی چهار سال برای استان در نظر گرفته شده، نیاز است.
دالوند با تکیه بر این که تا امروز حدودا ۲۰۵ هکتار زمین در استان تامین شده و فعالیت برای ساخت واحدهای مسکونی در این میزان زمین در حال انجام می باشد، می گوید: کارگاه ها در این زمین ها فعال بوده و واحدها در مراحل مختلف پیشرفت هستند.
وی با اعلان اینکه همین طور ۲۱۱ هکتار زمین دیگر درحال تهیه برای ساخت واحدها در استان است، یادآور می شود: در این جهت مشاورین درحال تهیه طرح جهت بررسی و تصویب در کمیسیون های مختلف هستند.

برای رفع اشکال زمین چه کاری انجام شده است؟
معاون عمرانی استانداری لرستان با اشاره به این که اخیراً نیز ۱۴۹ هکتار برای ساخت این واحدها الحاق شده است، ادامه می دهد: واحدهای درحال ساخت نیز به ویژه در خرم آباد و بروجرد، جزو با کیفیت ترین ساختمان هایی بوده که در کشور درحال ساخت هستند.
دالوند، می گوید: در نورآباد نیز حدود ۴۰ هکتار زمین برای ساخت واحدها تهیه شده و در دورود نیز کار در حال انجام می باشد. کمترین مشکل را در بروجرد داریم، اما در بقیه شهرها مانند الشتر، کوهدشت، رومشکان و تا حدودی پلدختر با مشکل تامین زمین مواجه هستیم.
معاون عمرانی استانداری لرستان با اعلان اینکه در خرم آباد به عنوان مرکز استان که بیشترین متقاضی نهضت ملی مسکن را نیز دارد با مشکل تامین زمین مواجه هستیم، یادآور می شود: با ارتش درحال رایزنی هستیم تا در مناطق «هدف گاه» و «سراب یاس» موفق به تامین زمین برای ساخت واحدهای مسکونی خرم آباد موفق شویم. دراین رابطه در سطح وزارتخانه نیز توافق اولیه ای انجام گرفته، قدمهای بعدی درحال برداشته شدن است و امیدواریم با ارتش به توافق برسیم که به محدوده الحاق نماییم.
وعده افتتاح برخی واحدها در مسافرت دولت
وی با اعلان اینکه اگر این دو منطقه به تأیید نهایی برسد مشکل عمده شهر خرم آباد در بحث تامین زمین رفع خواهد شد، می گوید: در دورود هم با صنایع دفاع به توافق رسیده ایم، کارهای کارشناسی آن انجام شده و شهرکی که مربوط به صنایع دفاع بوده در سطح وزارتخانه ها درحال تهاتر است. ۱۸۰ هکتار زمین در این شهرک هست که حدودا زیرساخت های نیز آماده است.
دالوند در ادامه سخنان خود با اعلان اینکه تا الان ۲۳ هزار و ۵۰۰ پروانه ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن در لرستان صادر گردیده است، اضافه می کند: عملیات اجرائی ۱۵ هزار و ۴۷۶ واحد نیز شروع شده است.
وی با اعلان اینکه حدودا دو هزار و ۲۷۷ واحد نیز به بهره برداری رسیده است، امیدوار است که «همین تعداد و یا بیشتر نیز در مسافرت دوم رییس جمهور به لرستان به بهره برداری برسد.»
واگذاری انشعاب آب و فاضلاب واحدها
تا اینجا وضعیت ساخت واحدهای مسکونی را بررسی کردیم. اما برای تامین زیرساخت های واحدهای بهره برداری شده چه کاری انجام شده است؟
یاسر اکبریان مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان لرستان در پاسخ به این پرسش گفته است: «با توجه به اهمیت مسکن ملی که از برنامه های دولت مردمی سیزدهم است شرکت آب و فاضلاب استان لرستان در این بخش مبادرت به واگذاری انشعاب آب و فاضلاب به ۷۱۵ واحد در شهر خرم آباد کرده است.»

وی با یادآوری این که برای اجرای این طرح یک حلقه چاه حفر و یک ایستگاه پمپاژ راه اندازی شده است، به راه اندازی ۱۱ کیلومتر خط انتقال و بیش از ۷ کیلومتر شبکه توزیع آب در این طرح اشاره می کند و می گوید: همین طور نزدیک به ۱۰ کیلومتر اجرای خط انتقال فاضلاب طراحی و عملیاتی شده است.
اکبریان اضافه می کند: برای ایجاد انشعاب آب و فاضلاب این واحدهای مسکونی اعتباری بیش از ۷۶ میلیارد تومان هزینه شده است.
وی اطمینان می دهد که «شرکت آب و فاضلاب لرستان آمادگی کامل برای اجرا و واگذاری انشعاب آب و فاضلاب تمامی پروژه های طرح نهضت ملی مسکن استان را در صورت تامین اعتبارات لازم دارد.»
بنابراین گزارش، به رغم کوشش های دولت برای سامان دادن به بازار مسکن طی ماه های گذشته همچنان با روند فعلی راه اندازی پروژه های نهضت ملی مسکن تا تحقق هدف اصلی دولتمردان برای «شکستن احتکار و سوداگری» در بازار با اجرای این طرح فاصله داریم.
رفع موانع پیش روی پروژه ها شامل تامین زمین و منابع مالی و بانکی از یک سو و تلاش جدی تر و مؤثرتر برای عرضه ارزان تر واحدها از طرف دیگر مطالباتی است که مردم و متقاضیان مطرح می کنند.

1402/07/15
10:59:26
5.0 / 5
351
تگهای خبر: بازار مسكن , پروژه , تولید , ثبت نام
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
پلات