بحران بازار مسکن سرمایه گذاران جرات سرمایه گذاری ندارند
پلات: به گزارش پلات، دبیر انجمن انبوه سازان با اعلان اینکه بازارهای ریسک پذیر جذاب تر از مسکن شده اند، اظهار داشت: مردم دیگر جرات سرمایه گذاری در بازار مسکن را ندارند.
فرشید پورحاجت دبیر انجمن انبوه سازان مسکن کشور در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به این که طی سالیان اخیر، شاهد مشکلات و چالش های بزرگی در عرصه مسکن و قدرت خرید مردم بوده ایم، اظهار داشت: سالهای قبل، دو عامل اصلی برای تقویت قدرت خرید مسکن وجود داشته که یکی از آنها بخش حقوق و دستمزد است. در گذشته، دولت ها بوسیله افزایش حقوق ها تلاش می کردند قدرت خرید مردم را تقویت نمایند.
وی اضافه کرد: گزینه دیگر، مربوط به تسهیلات بانکی است که دولت بوسیله بسته های مالی برای تقویت نقدینگی مردم ارائه می داد. متاسفانه، در سالیان اخیر هیچ یک از این دو گزینه بطور مؤثر عمل نکرده است. همین طور در طول ۱۰ الی ۱۲ سال گذشته، نه فقط حقوق و دستمزدها بطور قابل توجهی افزایش نیافته، بلکه با تورم شدید در اقتصاد کشور، قدرت خرید مردم بطور محسوسی کم شده است.
دبیر انجمن انبوه سازان مسکن کشور اضافه کرد: همین طور میزان تسهیلات بانکی در عرصه خرید مسکن نیز نتوانسته پاسخگوی نیاز مردم باشد و این مساله فشار زیادی به بازار مسکن وارد کرده است. این چالش تنها به مسکن محدود نمی گردد. ما در عرصه ساخت وساز نیز با مشکلات اساسی مواجه هستیم و برای اصلاح این وضعیت نیاز به اقدامات اساسی خواهیم داشت.
وی بیان کرد: آن چه که هم اکنون مشخص است، کشور با یک عقب ماندگی بزرگ نسبت به دهه های گذشته در عرصه حقوق، دستمزد و تسهیلات بانکی روبه رو هستیم. اگر به تاریخ ۴۰ ساله حوزه مسکن نگاه نماییم، متوجه خواهیم شد که در زمان هایی که تسهیلات متناسب با نیاز مردم به بازار تزریق شده، شرایط برای مردم آسان تر شده است. بطور مثال، در برنامه سوم توسعه، هم ساخت وساز رونق داشت و هم عموم مردم آسان تر به مسکن دسترسی داشتند.
پورحاجت در پاسخ به این پرسش که قدرت خرید مردم برای مسکن در وضعیت فعلی در چه وضعیتی قرار دارد، اظهار داشت: باتوجه به شرایط اقتصادی، قدرت خرید مردم خصوصاً در دهک های پایین جامعه به شدت کم شده و مشکلات زیادی دارند. در حقیقت، ما هم اکنون شرایط به شکلی است که مردم جرأت سرمایه گذاری در بازار مسکن را ندارند، چونکه دیگر بازارهای ریسک پذیر مانند دلار و سکه جذاب تر به نظر می رسند.
وی اضافه کرد: امسال و به ویژه در فصل تابستان، فشار زیادی بر بخش گسترده جامعه در عرصه مسکن و خصوصاً در عرصه اجاره مسکن وارد خواهد شد. طبق آخرین آمارها، حدود ۳۸ درصد از جامعه در خانه های استیجاری زندگی می کنند و متاسفانه تولید مسکن در این بخش بطور قابل توجهی پایین است. این ناترازی در عرصه مسکن و اجاره، فشار زیادی به مردم وارد خواهدنمود.
دبیر انجمن انبوه سازان مسکن کشور اشاره کرد: هم اکنون، دولت و وزارت راه و شهرسازی باید برنامه ریزی دقیقی برای حل این مشکلات داشته باشند تا شرایط سخت مسکن را مدیریت کنند. ناترازی مسکن و مشکلات در آینده به شدت می تواند بر وضعیت اجتماعی و اقتصادی کشور تأثیر بگذارد.
وی اظهار داشت: آن چه که هم اکنون در بازار مسکن مشاهده می نماییم، وضعیت سختی است که ناشی از شرایط اقتصادی و سیاسی است. مسکن یک کالای تولیدی است و تمام هزینه های تولیدی آن تحت تأثیر مشکلات اقتصادی و تحریم قرار دارد. هر روز که می گذرد، این مشکلات پیچیده تر می شود.
پورحاجت بیان کرد: بازار مسکن بازهم تحت تأثیر تورم است. همانطور که در سال قبل شاهد بودیم، با وجود تبلیغات زیاد بر اساس عدم وجود تورم، در حقیقت بازار مسکن بازهم درگیر تورم بوده است و این روند در سال ۱۴۰۴ نیز ادامه خواهد داشت. مهم ترین نکته این است که مسکن تنها فعالیت اقتصادیست که امنیت سرمایه گذاری آن نسبت به سایر بازارها بهتر به نظر می آید، بااینکه متاسفانه هم اکنون این حوزه کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: حتی در دوران دفاع مقدس و در سخت ترین شرایط، بازار خریدوفروش و تولید مسکن فعال بود. در سالیان ۱۳۶۳ و ۱۳۶۴، حتی در اوج جنگ، ساخت وساز و خرید و فروش ملک ادامه داشت. وضعیت فعلی به شکلی است که بستر مناسبی برای خرید و فروش مسکن برقرار است، اما تورم بازهم وجود دارد.
به گفته دبیر انجمن انبوه سازان مسکن کشور؛ اما این که چه زمانی قیمت مسکن افزایش خواهد یافت یا چه عواملی تعیین کننده اند، به شرایط مختلف کشور و جغرافیای مناطق بستگی دارد. در بعضی مناطق هزینه تمام شده مسکن متفاوت می باشد. بطور مثال، هزینه ساخت مسکن در قالب شرایط عمومی پیمان هم اکنون در ساختمان های مهندسی در گروه جی، حدود ۱۸ تا ۲۰ میلیون تومان است.
وی اضافه کرد: قیمت مصالح کماکان درحال افزایش است. به عنوان مثال، قیمت سیمان که از منابع ملی خودمان تولید می شود، به میزان قابل توجهی بالا رفته است. این مساله مستقیماً بر هزینه تمام شده مسکن اثرگذار است.
پورحاجت اشاره کرد: نمی توانم عدد دقیقی برای افزایش قیمت مصالح ارائه کنم، اما بطور کلی هر زمانی که قیمت دلار بالا رفته، قیمت مصالح هم به تبع آن بالا رفته است. این مسئله واقعیتی است که متاسفانه در کشور ما با آن روبرو می باشیم و دلار نقش کلیدی در اقتصاد کشور ایفا می کند.
وی بیان کرد: این شرایط باید تغییر کند و تغییر آن بیشتر بستگی به این دارد که ۷۰ درصد اقتصاد کشور تحت کنترل دولتی ها و خصولتی ها است و بخش خصوصی در این زمینه نقش کمتری دارد. بطور کلی، برای حل این مشکلات نیاز به تصمیمات اساسی و شجاعانه از طرف مسؤلان داریم.
دبیر انجمن انبوه سازان مسکن کشور در آخر اظهار داشت: در هر صورت، این وضعیت مستلزم توجه و برنامه ریزی دقیق تری است تا بخش مسکن به شرایط بهتری برسد. امیدوار هستم که تصمیمات به شکلی باشد که بتوانیم این چالش ها را پشت سر بگذاریم.
منبع: plats.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب