جریمه 250 همتی عملکرد صفر 18 بانک در نهضت ملی مسکن!

جریمه 250 همتی عملکرد صفر 18 بانک در نهضت ملی مسکن!

پلات: عملکرد بانکها در نهضت ملی مسکن رضایت بخش نبوده و طبق سنوات پیش از بین26 بانک، 18 بانک عملکردشان در این بخش صفر بوده؛ جریمه 250 همتی مالیاتی در انتظار بانکهای که وام مسکن ندادند، خواهد بود.



به گزارش پلات به نقل از مهر، سید ابراهیم رئیسی در مناظره انتخاباتی خود، ساخت ۴ میلیون مسکن طی ۴ سال اول دولت سیزدهم را وعده داد که از همان ابتدا عده ای از کارشناسان اقتصادی تحقق چنین موضوعی را دور از واقعیت دانستند اما بانکها یکی از نهادهایی هستند که می توانند در پروسه ساخت و سازهای حمایتی با ارائه تسهیلات نقشی تعیین کننده داشته باشند.
اخیراً ترک فعل بانکها در اعطای تسهیلات ساخت خانه در کانون توجه قرار گرفته است. از نظر کارشناسان حوزه مسکن، در کنار پرداخت تسهیلات، آن چه می تواند ثبات را به بازار مسکن برگرداند عرضه زمین به مردم و ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا است و بحث سرپیچی بانکها از اعطا تسهیلات ساخت خانه داغ شده است. از رییس جمهور گرفته تا وزیر و کارشناسان این حوزه از ترک فعل بانکها شکایت کرده و خواهان بهبود وضعیت در این خصوص شده اند.
سید ابراهیم رئیسی در یکی از جلسات شورای عالی مسکن، در این خصوص اظهار داشت: «متأسفانه عملکرد برخی بانکها در ارائه تسهیلات قابل قبول نیست، برخی بانکها بجای پرداخت تسهیلات مسکن به مسکن سازی روی آورده و فعالیت اقتصادی خودرا جز آمار تسهیلات پرداختی نهضت ملی مسکن ارائه کرده اند.» «متأسفانه عملکرد برخی بانکها در ارائه تسهیلات قابل قبول نیست، برخی بانکها بجای پرداخت تسهیلات مسکن به مسکن سازی روی آورده و فعالیت اقتصادی خودرا جز آمار تسهیلات پرداختی نهضت ملی مسکن ارائه کرده اند.»
تجربه نشان داده بانکها هیچگاه روی خوشی به همکاری با دولت برای پیش برد طرح های کلان نشان نداده اند. اگر تمرکز اجرای موفقیت آمیز پروژه مسکن بر تسهیلات بانکی گذاشته شود، پیشاپیش قابل تصور است که این پروژه شکست خواهد خورد.
علاوه بر سرپیچی بانکها از تکلیف قانونی خود، برخی نیز کم و کیف تسهیلات اعطایی برای ساخت مسکن را مورد سوال قرار داده و معتقدند اساساً این تسهیلات دردی از مشکل مسکن دوا نمی نماید. اما برخی دیگر از کارشناسان سوال مهم تری را مطرح می کنند: اساساً تسهیلات بانکی چقدر می تواند مؤثر در باز شدن گره کور مسکن باشد که دولت و سیاست گذاران انرژی خودرا دراین زمینه گذاشته اند؟
وام هست، اما کم!
تسهیلات مسکن بنا بر تکلیف قانونی برگردن بانکها گذاشته شده تا مردم با بهره گیری از آن بتوانند مسیر سخت خانه دار شدن را کمی آسان تر طی کنند؛ سال قبل (۱۴۰۲) رییس مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی قسمتی از لایحه برنامه هفتم توسعه درباره ی رسیدگی به تخلفات بانکها در پرداخت تسهیلات مسکن اعلام نمود «طبق پیگیری های ما، بانکها به هر فردی که برای دریافت تسهیلات مسکن مراجعه می کند، وام مسکن پرداخت می کنند.
همچنین ایشان سپس اینطور اظهار داشت: وام مسکن هست، اما مردم توان پرداخت اقساط را ندارند.»
طبق قانون جهش تولید مسکن بانکها مکلف به پرداخت ۲۰ درصد از منابع تسهیلاتی خود به حوزه مسکن شده اند. اما بانکها که سرشان به بنگاه داری گرم است، تمایلی دراین زمینه از خود نشان نداده است. جز بانک مسکن، سایر بانکها عملکرد بسیار ضعیفی و نزدیک به «صفر» داشتند. اگر از این تخلف قانونی بانکها بگذریم مسئله اصلی این است که آیا وام مسکن باتوجه به شرایط اقتصادی کشور و بازار مسکن می تواند راه گشا باشد؟
کم کاری بانکها مشهود است
کند بودن روند پرداخت تسهیلات بانکی یکی از موانع جدی بر سر راه نهضت ملی مسکن است؛ تمایل بانکها بیشتر به این سمت است که تسهیلات خودرا برای خرید، تجارت و یا مشارکت که دوره بازپرداخت آن بلندمدت نیست پرداخت کنند و خیلی به طرح های بلندمدت مانند مسکن تمایلی ندارند؛ بانکها یکی از نهادهایی هستند که می توانند در پروسه ساخت و سازهای حمایتی با ارائه تسهیلات نقشی تعیین کننده داشته باشند، در این جهت دولت سیزدهم نیز از همان ابتدا بانکها را موظف کرد که ۲۰ درصد از منابع خودرا برای پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن اختصاص بدهند.
کم کاری بانکها در پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن سبب شد که قسمتی از منابع این طرح در قالب تسهیلات باید تامین شود و عدم التزام بانکها سبب شده تا شاهد وقفه در اجرای این ابر پروژه دولت سیزدهم در کشور باشیم و البته این مدارا کردن دولت با بانکهای سبب ضرر به حوزه ساخت و ساز کشور شده است مدارا کردن دولت با بانکهای سبب ضرر به حوزه ساخت و ساز کشور شده است برای اینکه که سرعت ساخت و ساز در کشور کند پیش رود.
پرداخت ۲۵ همت تسهیلات مسکن توسط شبکه بانکی
مردم گلایه های خیلی از وضعیت عدم وام دهی مسکن داشته و از گرانی و عدم تناسب تسهیلات با قیمت مسکن ناراضی هستند، در تهران متوسط قیمت آپارتمان بیش از ۸۰ میلیون تومان است و اگر زوجی توان پرداخت ماهی ۲۰ میلیون تومان قسط را داشته باشد تازه می تواند تنها یک میلیارد تومان وام بگیرند که یک سوم قیمت آپارتمان در مناطق پایین شهر است.
کم کاری بانکها در پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن سبب شد که قسمتی از منابع این طرح در قالب تسهیلات باید تامین شود و عدم التزام بانکها سبب شده تا شاهد وقفه در اجرای این ابر پروژه دولت سیزدهم در کشور باشیم. عملکرد ضعیف شبکه بانکی در تامین مالی پروژه نهضت ملی مسکن موجب شد تا از همان ماه های نخست پروژه جریمه مالیاتی برای بانکهای کم کار مطرح شود.
مجموع تسهیلات ودیعه مسکن پرداختی توسط بانکها تا پایان فروردین ماه سال جاری نیز ۳۲۸.۹۹۳ میلیاردریال بوده است؛ در این بخش هم عملکرد برخی از بانکها صفر بوده است.
جریمه ۲۵۰ همتی مالیاتی بانک هایی که وام مسکن ندادند
محمدرضا مهدیار اسماعیلی مدیرعامل صندوق ملی مسکن در این راستای، اعلام نمود: «حدود ۹ ردیف وصولی برای تامین منابع صندوق تعیین شده و بزرگ ترین آنها از حیث حجم بازگشت اقساط اقساط مسکن مهر بوده که به حساب صندوق واریز می شود؛ این رقم در سال (۱۴۰۱) حدود ۵ هزار میلیارد تومان بود که تنها بانک مسکن اقساط را وصول کرده و به حساب صندوق واریز می کند.
مدیرعامل صندوق ملی مسکن در ادامه اشاره کرد: برای سال (۱۴۰۰) که وصول آن سال (۱۴۰۱) بود ۵۷ هزار میلیارد تومان سازمان امور مالیاتی برگه تشخیص صادر کرده و البته پیش بینی ما تا ۷۰ هزار میلیارد تومان بود. برای سال ۱۴۰۱ که وصول آن پارینه بود ۹۰ هزار میلیارد تومان پیش بینی برمبنای اعداد بانک مرکزی مشخص است که بانکها چه میزان تسهیلات پرداخت کرده اند و ۲۰ درصد آن در بخش مسکن چه میزانی بوده است. محاسبه صندوق ملی مسکن حدود ۹۱ همت را نشان میدهد که هنوز سازمان امور مالیاتی اعداد را اعلام نکرده است.
وی درباب میزان جریمه مالیاتی بانکها در سال (۱۴۰۲) باتوجه به اینکه پارینه حجم اعداد بالاتر، بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان است، عنوان کرد: این اعداد بزرگی است و برای سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان که تا حالا یک ریال آن دریافت نشده.
اسماعیلی با اشاره به اینکه بانکها در تلاش هستند جریمه مالیاتی را از روش های حقوقی لغو کنند اضافه کرد: آنها ادعا می کنند در سامانه فرد معرفی نشده که به آنها اعلام نماییم. وزارتخانه در این رابطه پاسخ های روشنی دارد؛ اولاً بانکها از روش های دیگر می توانستند افراد را شناسایی کنند که این کار را نکردند و انفعال به خرج دادند. بانکها به قانونی تکیه کردند که می گوید وزارت راه و شهرسازی باید به آنها اعلام می کرد.
وی افزود: اگر بخواهند به این قانون تکیه کنند، وزارت راه و شهرسازی بوسیله سامانه به بانک مسکن و بانک هایی که اعلام آمادگی برای دریافت مشخصات را داشتند، اطلاعات را ارسال کرده است. بانکهای متخلف این کار را انجام نداده اند و به سامانه متصل نشده اند. سامانه برقرار است و باید از داخل بانک به آن متصل شود.
این مسؤول اشاره کرد: وقتی بانک این کار را نمی کند، مشخص است که سامانه را نمی ببیند. وزارت راه و شهرسازی این کار را انجام داده، اما بانکها خیر. متأسفانه همکاری رقم نخورده و سامانه باز نشده و بانک می گوید دسترسی ندارم که دلیل آن کم کاری بانکها بوده است.
عملکرد صفر ۱۸ بانک در اعطای تسهیلات پرداختی مسکن
آمارهای جدید از عملکرد بانکها درباب مشارکت در قانون جهش تولید مسکن تا پایان فروردین سال ۱۴۰۳ نشان میدهد که جمع تسهیلات پرداختی ۲۶ بانک دولتی و خصوصی، در سرفصل های تسهیلات ساخت خود مالکی، مشارکت نهضت ملی مسکن، تسهیلات مسکن شهری، مسکن روستایی، ودیعه مسکن و حوادث غیرمترقبه ۱.۹۷۸.۱۱۸ میلیاردریال بوده است.
عملکرد بانکها در نهضت ملی مسکن چندان رضایت بخش نبوده و مانند آمارهای قبلی از بین ۲۶ بانک، ۱۸ بانک عملکردشان در این بخش صفر بوده است. بانکهای مسکن، سپه، ملی، تجارت، ملت، صادرات، صنعت و معدن و توسعه صادرات تنها بانک هایی بودند که در تاریخ منتهی به ۳۱ فروردین ماه امسال جمعاً ۶۵۷.۵۹۶ میلیاردریال تسهیلات در نهضت ملی مسکن پرداخت کردند.
جمع تسهیلات مسکن شهری پرداخت شده توسط ۲۶ بانک ۱.۰۹۸.۹۷۰ میلیاردریال بوده است، البته در این مورد هم ۵ بانک عملکردشان صفر بوده و در عرصه مسکن روستایی هم تنها ۹ بانک نسبت به پرداخت تسهیلات به متقاضیان این بخش اقدام نموده اند؛ مجموع تسهیلات پرداختی در مسکن روستایی توسط بانکها ۳۸۹.۵۱۳ میلیاردریال بوده است.
بر همین اساس نیز بانک مسکن ۵۲.۷۷۲ میلیاردریال، پست بانک ۷، ۵۲۳ میلیاردریال، بانک سپه ۴۸، ۸۳۸ میلیاردریال، بانک رفاه کارگران ۳۳.۱۹۳ میلیاردریال، بانک ملی ۴۶.۱۶۳ میلیاردریال، بانک تجارت ۶۵.۷۴۵ میلیاردریال، بانک ملت ۶۲.۳۴۰ میلیاردریال، بانک صادرات ۵۵.۱۹۵ میلیاردریال و بانک کشاورزی ۱۸.۷۴۴ میلیاردریال تسهیلات مسکن روستایی را پرداخت کرده اند.
مجموع تسهیلات ودیعه مسکن پرداختی توسط بانکها تا پایان فروردین ماه سال جاری نیز ۳۲۸.۹۹۳ میلیاردریال بوده است؛ در این بخش هم عملکرد برخی از بانکها صفر بوده است.


منبع:

1403/02/22
14:11:35
5.0 / 5
558
تگهای خبر: آپارتمان , بازار مسكن , پروژه , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۵
پلات