مدیركل راه و شهرسازی استان تهران:
دنبال مشارکت متقاضیان مسکن در ساخت و ساز هستیم
به گزارش پلات، مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران اظهار داشت: تلاش ما این است که بیشتر به سمت مشارکت دادن خود متقاضیان در پروسه ساخت وساز مسکن حرکت نماییم.
به گزارش پلات به نقل از مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری، یک صد و سی و نهمین نشست علمی - تخصصی با عنوان "واگذاری زمین در قالب قانون پشتیبانی از خانواده و جوانی جمعیت؛ چالش ها و سفارش های سیاستی" با حضور سیّد جواد سادات؛ رییس مرکز توسعه و سیاست های راهبردی وزارت راه و شهرسازی به عنوان مدیر علمی، هادی عباسی؛ معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، اقبال شاکری؛ عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، ارسلان مالکی؛ مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن و حسین جنتی مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران به عنوان سخنرانان این جلسه اجرا شد.
در ابتدای این جلسه سیّد جواد سادات؛ رییس مرکز توسعه و سیاست های راهبردی وزارت راه و شهرسازی، ضمن اشاره به نقش پویا و فعال وزارت راه و شهرسازی در دولت سیزدهم و استقبال از تشکیل چنین نشست های علمی – تخصصی و اشاره به اهمیت همراهی جامعه نخبگانی برای عملیاتی شدن اهداف وزارت راه و شهرسازی اظهار داشت: قانون پشتیبانی از خانواده و جوانی جمعیت و واگذاری زمینهای ۹۹ ساله از طرح هایی است که در دوره ی جدید در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفته است و اعطای زمین در قالب زمینهای ۹۹ ساله در روستاها همچون سیاستهای نوینی است که در این وزارتخانه درحال پیگیری است و تا آخر همین هفته ظرفیت اعطای زمین هم در عرصه طرح جوانی جمعیت و هم در عرصه روستایی به رشد قابل توجهی خواهد رسید.
تسهیلات ۳۵۰ میلیون تومانی برای ساخت مسکن روستایی
سید جواد سادات در همین رابطه اضافه کرد: وزارت راه و شهرسازی برای توسعه ساخت وساز مسکن روستایی مبلغ ۳۵۰ میلیون تومان تسهیلات برای پرداخت به ۳۵۰ هزار نفر پیشنهاد کرده است.
وی در ادامه در بحث جوانی جمعیت و بازگشت جمعیت به روستاها و مناطق مرزی و کم تراکم مطابق سیاست های کلی نظام ابلاغی مقام معظم رهبری، بوسیله حمایت و تشویق سرمایه گذاری در قالب قانون مجلس اضافه کرد: هم اکنون موضوع اعطای زمین در قالب قانون پشتیبانی از خانواده و جوانی جمعیت، مصوب مجلس شورای اسلامی، درحال پیگیری است. تصویب این قانون به مهرماه سال ۱۴۰۰ باز می گردد که ماده های ۳ تا ۵ این قانون تکالیفی را برای وزارت راه و شهرسازی و دستگاه های مربوطه در راستای اعطای زمین در نظر گرفته است که به خانواده هایی که بیش از ۳ فرزند زیر ۲۰ سال دارند باید زمینی در حدود ۲۰۰ متر اختصاص داده شود و هزینه های ساخت واحد مسکونی برای این خانواده های هدف نیز کاهش داده شود.
سیّد جواد سادات افزود: امروز منابع مالی که برای آماده سازی اراضی مسکونی هزینه می شود بسته به موقعیت مکانی و دسترسی به زیرساخت ها، چیزی حدود ۱۵ تا ۳۰۰ میلیون است که باتوجه به مدلهای مختلف آماده سازی و محل موردنظر هزینه ساخت تغییر پیدا می کند که ضروریست این مساله در بودجه سالانه موردتوجه واقع شود. رقمی که در بودجه ۱۴۰۱ برای این مساله در نظر گرفته شد عددی حدود ۹۰۰ میلیارد تومان بود که اگر آنرا در سال ۱۴۰۲ برای آماده سازی ۷۰ هزار قطعه زمین در نظر بگیریم رقمی بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان نیاز است که در بودجه سنواتی در نظر گرفته شود تا به تسریع در آماده سازی و در اختیار گذاشتن اراضی مسکونی به خانواده ها کمک نماید.
سادات اضافه کرد: نکته مهم در قانون پشتیبانی از خانواده و جوانی جمعیت این است که مالکیت اراضی اعطایی به اینگونه است که ۵۰ درصد از آن به نام پدر و ۵۰ درصد به نام مادر خانوار تعلق خواهد گرفت.
رئیس مرکز توسعه و سیاست های راهبردی وزارت راه و شهرسازی در ادامه اظهار داشت: اگر ما بتوانیم این زمین را در اختیار مردم بگذاریم و در بحث ساخت وساز از مردم حمایت نماییم مردم می توانند مسکن موردنظر خودرا برمبنای سبک و سلیقه و توانمندی خودشان تهیه کنند و این تجربه جدیدی است که ما بصورت هدفمندتر به بحث توزیع زمین و ساخت مسکن بپردازیم.
اعطای زمین به خانواده های ۳ فرزند به بالا
در ادامه نشست حسین جنتی مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران در مورد واگذاری زمین در قالب قانون پشتیبانی از جوانی جمعیت که در سطح کشور درحال اجراست، اظهار داشت: حدود ۲۰ هزار قطعه زمین در سطح کشور و در تهران حدود ۲۵۰۰ قطعه زمین به خانواده هایی که دارای ۳ فرزند یا ۴ فرزند هستند اعطا خواهد شد که فرزند سوم یا چهارم آنها آبان ماه ۱۴۰۰ به بعد به دنیا آمده باشد. در تهران در شهرستان هایی مثل رباط کریم، اسلام شهر، دماوند و فیروزکوه عمده زمین ها درحال واگذاری است و متناسب با قیمت زمین این قطعات به یک نفر یا دو نفر واگذار می شود. تعدادی از این واگذاری ها در روستاها با تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی با بازپرداخت ۲۰ ساله برای ساخت در نظر گرفته شده است که خانواده ها بتوانند عملیات اجرائی ساخت را شروع کنند. در ساخت مسکن بهترین شیوه اجرا، مشارکت متقاضی در ساخت مسکن می باشد. در بعضی مناطق خود افراد این امکان را دارند که بصورت مستقل به ساخت واحد بپردازند و عملیات اجرائی واحد مسکونی را با آورده شخصی شروع کنند.
وی در ادامه اشاره کرد: تلاش ما این است که بیشتر به سمت مشارکت دادن خود متقاضیان در پروسه ساخت وساز مسکن حرکت نماییم و بتوانیم با حمایتی که از جانب دولت صورت می گیرد، زمینهای اعطایی به مرحله ساخت وساز برسد.
انقلاب در اعطای زمین
در ادامه نشست ارسلان مالکی؛ مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن، ضمن اشاره به این که منشأ مالکیت اراضی دولتی، مربوط به اراضی ملی و موات است، اظهار داشت: این اراضی اموال عمومی هستند که باید طبق قانون مصرف شوند. بعد از انقلاب اسلامی قانون لغو مالکیت اراضی موات شهری، قانون جهش تولید مسکن و قانون ساماندهی و پشتیبانی از تولید و عرضه مسکن را داشتیم که در امتداد تامین و واگذاری زمین تدوین شده بودند. نکته مشترک در تمام این قوانین این بود که زمین برای احیای مسکن و رفع نیازهای مسکونی مورداستفاده قرار گیرد. قانون زمین شهری مصوب ۱۳۶۶ نیز در همین راستا بود.
ارسلان مالکی افزود: سازمان ملی زمین و مسکن که در دوران پیش از انقلاب سازمان بانکِ ساختمانی بود بعد از سال ۱۳۷۰ به عنوان سازمان ملی زمین و مسکن فعالیت خودرا آغاز کرد و وظیفه عمده این سازمان تامین، اداره و بهره برداری از زمین در نظر گرفته شد.
وی اضافه کرد: از سال ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۹ حدودا تغییر و تحول اراضی حریم متوقف بود و دلیل آن، تصمیم مدیرانی بود که اجازه ندادند اراضی حریم به سازمان ملی زمین و مسکن تحویل داده شود. در سال ۱۳۹۹ این اراضی حریم تحویل گرفته شد و عمده فعالیت وزارت راه و شهرسازی در عرصه زمین و مسکن در دولت سیزدهم آغاز شد. فرآیند آماده سازی و تحویل زمین در دولت سیزدهم به سرعت در دستور کار قرار گرفت و این کار عقب افتاده از گذشته در بحث تامین زمین و تحویل زمین به سرعت کارشناسی شد و پروسه آن انجام شد که این یک انقلاب در تامین زمین و تحویل زمین بوده است.
این مقام مسئول افزود: ما در کشور، ۱۳۳۸ شهر، ۳۱ شهر جدید و ۱۷ منطقه آزاد داریم. طبق آخرین بروزرسانی آمارها حدود ۴ میلیون قطعه زمین در کل کشور درحال تامین و تحویل است که ما آماری بیش از ۶ میلیون و ۲۸۳ هزار خانوار ثبت نامی داشتیم که از این آمار ۱ میلیون و ۵۸۳ هزار خانوار مورد تأیید نهایی هستند. مساحت اراضی مستعد ساخت مسکن واقع در محدوده شهرها ۳۴۶۹۵ هکتار است که بصورت تقریبی ظرفیت ساخت ۱ میلیون ۵۵۴ هزار واحد مسکونی در این اراضی وجود دارد. این در حالیست که تمام مسکن مهر تولید شده در دولت های نهم و دهم ۵۹۰ هزار واحد بود.
ارسلان مالکی اشاره کرد: وضعیت تامین زمین در شهرهای جدید ضعیف تر از دیگر شهرها بوده است. حدود ۲۱ هزار هکتار زمین در محدوده شهرها الحاق شده و درحال ساخت هستند و در عین حال تابه حال در مجموع با ۲۵ هزار هکتار زمین نیز برای الحاق و بهره برداری مخالفت شده است.
اعطای ۱۵۰ هزار قطعه زمین در قالب طرح جوانی جمعیت
مالکی در آخر سخنان خود به آمارهایی درباره ی زمینهای تحویل شده پرداخت و اظهار داشت: در آغاز انقلاب تا سال ۱۳۵۹ کلاً ۹۴۶۵ قطعه زمین واگذار شد، در دهه ۶۰ تعداد ۲۸۵۹۶۰ قطعه زمین، در دهه ۷۰ تعداد ۴۷۵ هزار قطعه زمین، در دهه ۸۰ تعداد ۱۸۶ هزار قطعه و در دهه ۹۰ تعداد ۱۳۳ هزار قطعه زمین به خانوارها اعطا شده است. این در حالیست که در سال ۱۴۰۲ ما می خواهیم فقط تعداد ۱۵۰ هزار قطعه زمین در قالب طرح پشتیبانی از خانواده های جوانی جمعیت اعطا نماییم. علاوه بر آنها باید به جانبازان و خانواده های ایثارگران و شهدا و سایر طرح ها نیز زمین اعطا نماییم که این عدد (۱۵۰ هزار قطعه زمین در سال ۱۴۰۲) با تعداد زمین اعطایی در کل با دو دهه پیش برابری می کند.
در ادامه این جلسه اقبال شاکری؛ عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، ضمن اشاره به قانون پشتیبانی از جوانی جمعیت که توسط نمایندگان مجلس یازدهم تصویب شده است، اظهار داشت: در این قانون جهت پشتیبانی از جوانی جمعیت، برای نخستین بار یک گام اساسی برداشته شد که یک وجه آن اعطای زمین است که وزارت راه و شهرسازی مسئولیت آنرا برعهده دارد.
وی افزود: تا حدود ۷ یا ۸ ماه قبل اقدامات چندانی در این خصوص صورت نگرفته بود؛ اما در آخرین جمع بندی ها، اعطای زمین شتاب قابل قبولی پیدا کرده است و وارد یک فاز عملیاتی شده و اختصاص زمین با شتاب بیشتری درحال انجام است؛ پس بنظر می رسد وزارت راه و شهرسازی اقدامات خودرا بهبود بخشیده است.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در مورد نحوه عملکرد وزارت راه و شهرسازی در مورد اعطای زمین به خانوارها اظهار داشت: این یک گام اساسی است که باید جوانب آن نیز دیده شود و باید بررسی کرد که آیا این اعطای زمین سبب افزایش و بهبود کیفیت زندگی خانواده های فقیر نیز شده است یا خیر؟
وی در ادامه در مورد این که آیا این زمین ها قابلیت ساخت وساز را دارند یا خیر؟ اظهار داشت: به سبب این که آن سازمان و اداره متولی بصورت عملی وارد جزییات نشده است این امر با اندکی تأخیر صورت می گیرد و یک لایه های پنهانی در عرصه اجرائی وجود دارد که وزارت راه و شهرسازی باید آن عواملی را که مانع از انتفاع خانواده ها از اعطای زمین می شود را پیدا کرده و برای حل آن موانع، قدمهای جدی بردارد و در نهایت این اعطای زمین موجب افزایش کیفیت و بهبود سطح زندگی این خانواده ها شود.
اقبال شاکری در خاتمه اشاره کرد: نکته بعد این است که تنها مشکل خانواده های جوان، زمین نیست و حتی بسیاری از این خانواده ها توانایی پرداخت مبلغ ابتدایی برای ثبت نام در طرح جوانی جمعیت را ندارند. در تامین مایحتاج خانواده خود نیز دارای مشکل هستند. هزینه های زندگی برای این خانواده ها به قدری بالاست که بحث تامین مسکن برای خیلی از این خانواده ها در اولویت اول نیست؛ پس علاوه بر تامین مسکن باید برای تامین مایحتاج این خانواده ها نیز تدبیر صورت بپذیرد.
کمبود کارشناس در عرصه زمین و مسکن
در ادامه این جلسه هادی عباسی؛ معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، ضمن اشاره به اهمیت موضوع زمین در بحث سیاستگذاری های کشور، اظهار داشت: ما کارشناس در عرصه زمین و مسکن کم داریم، این در حالیست که در بعضی از مناطق دنیا رشته های تحصیلی با عنوان دکترای سیاستگذاری زمین وجود دارد.
وی افزود: چون در موضوع سرمایه گذاری در بحث زمین ریسک وجود ندارد و زمین به لحاظ سرمایه ای ارزش بالایی دارد، افزایش قیمت زمین ناشی از کار مالک بر روی زمین نیست، بلکه ناشی از کار دیگران و رشد شهری است و در نتیجه سرمایه گذاری در زمین نسبت به سرمایه گذاری در تولید سود بیشتری دارد.
هادی عباسی اضافه کرد: نکته دیگر این است که افرادی که از بانک تسهیلات دریافت می کنند این تسهیلات را برای خرید زمین مصرف می کنند و این امر نیز یکی از دلیلهای افزایش قیمت زمین است. باید تدبیری اندیشیده شود که افراد سرمایه را به بخش تولید مسکن وارد کنند و مسیر کسب درآمد بجای خرید و نگهداری زمین از بخش تولید باشد.
معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در آخر سخنان خود تاریخچه ای از وضعیت تامین مسکن در جمهوری اسلامی ایران بیان کرد و اضافه کرد: از زمان وزارت آقای کازرونی در وزارت مسکن و شهرسازی بحث تامین و تحویل زمین آغاز شد و تا سال ۱۳۷۲ ادامه داشت، تا این که در سال ۱۳۷۲ با روی کار آمدن آقای آخوندی در دولت مرحوم هاشمی رفسنجانی بحث زمین حمایتی به بحث مسکن حمایتی تبدیل شد و وزارت راه و شهرسازی زمین را به قیمت کارشناسی به فروش می رساند. این مساله ادامه پیدا می کند تا این که در دوره آقای خاتمی بحث اجاره به شرط مالکیت مطرح می شود و پروژه های مشارکتی بین بخش دولتی و بخش خصوصی شروع می شود که توفیق زیادی در حل مشکل مسکن نداشت. در دولت آقای احمدی نژاد نیز بحث مسکن مهر مطرح می شود و توسط وزارت راه و شهرسازی ادامه پیدا می کند که اینجا نخستین بار موضوع تسهیلات ساخت مسکن هم زمان با عرضه زمین دولتی با هزینه صفر اجرائی می شود. در دولت سیزدهم آیت الله رئیسی نیز با کوشش های آقای دکتر بذرپاش سرعت اعطای زمین با هزینه صفر بسیار بیشتر شده است و علاوه بر شهرها در روستاها نیز موضوع واگذاری زمین با هزینه صفر و ساخت مسکن موردتوجه قرار گرفته است.
در انتهای نشست سایر کارشناسان و صاحب نظران حاضر در نشست به بیان نقطه نظرات و سوالات خود در مورد موضوع واگذاری زمین دولتی پرداختند.
لازم به ذکر است این نشست؛ روز شنبه ۸ مهرماه سال جاری توسط مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری و با همکاری مرکز توسعه و سیاست های راهبردی وزارت راه و شهرسازی، بصورت حضوری و مجازی با مشارکت دستگاه های اجرائی و علمی کشور اجرا شد.
منبع: پلات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب